W sklepach dostępnych jest bardzo wiele płynów przeznaczonych do płukania jamy ustnej. By wybrać ten dobry, trzeba najpierw dowiedzieć się, co powinien on w ogóle robić. Istnieją bowiem takie specjalne właściwości, którymi musi koniecznie wykazywać się właściwy dla człowieka płyn do płukania ust.
Jego korzystnym działaniem będzie odświeżanie oddechu Płyn ma za zadanie niszczyć bakterie nagromadzone w jamie ustnej, które z kolei przyczyniają się do powstawania nieprzyjemnego aromatu. Nie da się go usunąć zwykłą gumą do żucia, ponieważ nie zabija ona wszystkich bakterii. Robi to na szczęście dobry płyn, który przy okazji potrafi zapobiec odkładaniu się zbędnej płytki nazębnej.

Odświeżenie ust i nie tylko

Sprawia, że przed kolejnym myciem zębów nie pojawia się ona zbyt szybko, dzięki czemu łatwiej się ją eliminuje. Płyn usuwa także resztki jedzenia, które mogą pozostawać w ustach, doprowadzając tym samym do różnych uszkodzeń czy występowania bakterii. Niektórzy dentyści zalecają nawet stosować płyn do płukania ust przed samym szczotkowaniem zębów, by w pierwszej kolejności pozbyć się tych resztek, a dopiero potem przejść do głównego czyszczenia. Właściwości płynów doskonale radzą sobie nawet z próchnicą, mocno ją redukując i zmniejszając. Ograniczają też ryzyko wystąpienia tej dolegliwości, zatem polecane są również dzieciom oraz osobom często sięgającym po słodycze i produkty bogate w cukier.

Cechy dobrego płynu

Dobry i właściwy płyn musi być też łatwy i przyjemny w stosowaniu, więc jego smak czy zapach nie może być zbyt intensywny i ostry. Lekka i delikatna mięta w zupełności wystarczy do odświeżania oddechu i poprawiania stanu uzębienia.
Wybierając taki płyn do płukania ust z produktów dostępnych w aptece czy sklepie kosmetycznym, warto na pewno spojrzeć na jego skład. Częstym gościem będzie w nim alkohol, który nie może jednak występować w nim w zbyt dużej ilości. To on wywołuje bowiem nieprzyjemne uczucie pieczenia, podrażniając przy tym gardło. Odpowiednio skonstruowany płyn wcale nie potrzebuje takiego alkoholu.

Tagged with:  

Comments are closed.