Nawet u osób, które odpowiednio dbają o higienę jamy ustnej dochodzi do pojawiania się kamienia nazębnego. Niezależnie od tego czy tylko myjemy zęby, czy chodzimy też na regularne kontrole do dentysty, na naszych zębach osadza się kamień. Możemy pozbyć się go u dentysty wykonując zabieg jakim jest skaling, jednak z doświadczenia wiemy, że wielu pacjentów tego unika. Zaznaczamy, że powinno się to robić regularnie, gdyż zaniedbania mogą prowadzić do poważnych konsekwencji. W tym artykule postaramy się wyjaśnić jak się tworzy oraz jakie są przyczyny wystąpienia kamieni nazębnego.

Przyczyny powstawania kamienia nazębnego

Jak pisaliśmy wyżej, kamień nazębny występuje u każdego człowieka, jaki chodzi po tej planecie. Nie istnieją w tym wypadku żadne wyjątki. Jedynym co różni od siebie poszczególnych ludzi jest czas, w jaki dochodzi do wytworzenia się kamienia nazębnego. Zależy to przede wszystkim od skłonności genetycznych, wad zgryzu, składu i ilości wydzielanej śliny, źle wykonanych protez czy plomb. Nie bez znaczenia pozostaje także to, co się je. Kamień nazębny narasta szybciej, kiedy spożywa się dużo węglowodanów i nabiału. Wynika to z tego, że produkty bogate w te składniki zagęszczają ślinę. Zatem będąc łasuchem musimy szczególnie dbać o nasze zęby. Najlepiej myć je po każdym posiłku lub chociaż żuć gumę miętową bez cukru. Poza tym należy stawiać się na kontroli u dentysty co około pół roku. Może się okazać, że kamień nazębny narasta na tyle szybko, że trzeba będzie usuwać go częściej niż dwa razy do roku.

Tworzenie się kamienia nazębnego

Płytka nazębna, która zostaje pozostawiona na uzębieniu ulega mineralizacji. To właśnie ona twardniejąc zamienia się w kamień nazębny. Jeśli nic z nim nie zrobimy, kamień zaczyna być widoczny przy krawędzi dziąseł. Ma charakterystyczny ciemny kolor. Taki kamień to kamień naddziąsłowy. Niestety istnieje też groźniejsza odmiana kamienia nazębnego – taki, który ukrywa się pod dziąsłami. To właśnie on może być przyczyną wystąpienia stanu zapalnego. Po czym to poznać? Przede wszystkim po tym, że podczas gryzienia jedzenia zaczynamy krwawić, odczuwamy niesmak lub brzydki zapach własnego oddechu. Kiedy długo nic z tym nie robimy, szyjki zębów odsłaniają się, co sprawia, że zaczynamy być wrażliwi na ciepłe lub zimne, a także słodkie czy kwaśne pokarmy. Jeśli o to nie zadbamy może rozwinąć się paradontoza, a ta nieleczona prowadzi do utraty zębów.

Comments are closed.